Magazijnbeheer (WMS)

Gepubliceerd op 28 april 2021



Elke online retailer weet dat magazijnbeheer een belangrijk onderdeel is van een succesvolle business. Heb jij je magazijnflow niet op orde, dan kun je jouw bestellingen en voorraden niet goed beheren. WMS-software helpt je in dit complete proces. In dit artikel leggen we je uit wat WMS-software precies is en wat het bv. voor je webshop of B2B bestelportaal kan betekenen.

Wat is WMS-software?

WMS, een WMS-systeem of WMS-software, staat voor Warehouse Management System (magazijnbeheer). Het magazijnbeheer is de dagelijkse operationele gang van zaken in je magazijn. Een WMS beheert dit complete proces. Van voorraadregistratie tot het verwerken van je bestellingen.

Inslag

Je plaatst inkooporders bij je leverancier(s). Inslag is het hele proces van alle goederen die geleverd worden door je leverancier en binnenkomen in jouw magazijn. Het lossen van de vracht, het controleren en registreren van de ontvangen goederen en ze vervolgens een plaatsje geven in het magazijn.

Opslag

De opslag van jouw goederen gaat over alles wat er met je producten gebeurt, terwijl ze zijn opgeslagen. Worden ze verplaatst? Dan wordt dit bijgehouden in je WMS. Zijn ze verlopen of beschadigd en mogen ze niet meer worden verkocht? Dan worden ze geblokkeerd.

Uitslag

De uitslag is alles wat te maken heeft met de verkoop en transport naar de klant. Krijg jij een bestelling binnen via jouw webshop, dan zie je via het WMS waar het product ligt en wordt er een picklijst aangemaakt. 

Ook helpt WMS je met je voorraadbeheer. Je voorraad wordt automatisch bijgewerkt en aan de hand van een handig besteladvies weet je wanneer bepaalde producten opnieuw aangekocht moeten worden. Je verwerkt ook je retouren in het WMS.

Wanneer moet je nu gebruik maken van zo'n WMS-software?

Een uitgebreide software inzetten voor jouw magazijnflow lijkt misschien een grote stap. Maar net als dat het belangrijk is om een goed e-commerce platform te gebruiken voor je webshop, is het ook noodzakelijk je magazijnactiviteiten strak georganiseerd te hebben. Handig om te weten is dan dat je je webshop en magazijn kan beheren vanuit één platform.

WMS-software richt zich niet enkel op grote retailers. Kleine magazijnen met complexe logistieke processen kunnen namelijk ook baat hebben bij WMS-software.  Als jouw onderneming meerdere fulfillment centra heeft, of meer dan 50 bestellingen per dag verwerkt, is jouw webshop groot genoeg om een WMS in te zetten.  Heb je een klein magazijn en verwerk je minder dan 50 bestellingen per dag, dan weegt de investering vaak niet op tegen de baten. 

WMS in de cloud

De WMS oplossing van IAMD is cloud-based.  Er zijn bij deze WMS geen kosten voor updates, upgrades, installatiekosten, of implementatie. Je betaalt alleen een vast servicebedrag per maand.

Voordelen van een WMS in de cloud:

  • Een WMS in de cloud draait in een internetbrowser. Je schakelt het systeem in waar je maar wilt.
  • Het datacenter van cloudcomputing is vaak beter beveiligd dan een eigen serverruimte.
  • Updates worden met regelmaat uitgevoerd waardoor je WMS nooit veroudert.

Hoe kan WMS-software jouw e-commerceproces verbeteren?

De supply chain wordt steeds ingewikkelder en de doorlooptijd steeds korter. Daarom zoeken online retailers steeds sneller naar oplossingen. 

Een magazijn was vroeger een kostenpost. Vandaag de dag wordt het vooral gezien als een plek waar veel winst te behalen valt.

Met WMS-software:

  • Bespaar je tijd en geld
  • Sla je je goederen efficiënt op
  • Zorg je voor een optimale inzet van je team en middelen
  • Werkt je team optimaal samen
  • Zorg je voor een goede magazijn- en workflow
  • Verminder je fouten
  • Verstuur je je bestellingen vaker op tijd
  • Werk je met een kleinere voorraad, want je voorraadbeheer wordt slim aangepakt


Heb je vragen of wil je van start gaan met magazijnbeheer.  Neem dan zeker even contact met ons op.

Kris Van Looy
28 april 2021

Meer nieuwsberichten

Het laatste nieuws, lees het als eerste.