Jouw persoonlijke dashboard: alles wat jij moet weten, op één plek

Gepubliceerd op 22 april 2025



Elke dag starten met een overzicht op maat? Dat kan in IAMD.ERP dankzij de persoonlijke dashboards. Of je nu de finance, planning, support of techniek doet voor je bedrijf: je stelt je dashboard volledig zelf samen met widgets die jij nodig hebt. Geen overbodige info, wél meteen zicht op wat telt.

Wat is een persoonlijk dashboard?

Het dashboard is jouw persoonlijke landingspagina in IAMD.ERP. Het toont alleen wat jij wil zien – van financiële cijfers tot actielijsten en planningen. Dankzij een uitgebreid aanbod aan widgets stel je een overzicht samen dat perfect aansluit bij jouw noden.

En je hoeft niet alles op één scherm te proppen. Je kan je dashboard opdelen in meerdere tabbladen, elk met een eigen focus. Denk aan een tabblad voor je planning, een ander voor financiële opvolging, en nog een voor technische meldingen. Zo breng je structuur aan en vind je sneller wat je zoekt – zelfs als je met veel verschillende processen bezig bent.

Zelf instellen, mét controle

Gebruikers kunnen hun dashboard vrij inrichten, maar er zit wél een duidelijke structuur achter de schermen. De widgets waaruit dashboards zijn opgebouwd, worden namelijk centraal beheerd en zijn per gebruikersgroep beschikbaar te stellen. Zo bepaal je als organisatie precies welke informatie zichtbaar is voor welke rol.

Een boekhouder ziet bijvoorbeeld enkel de relevante financiële gegevens, terwijl een technieker toegang krijgt tot onderhoudslijsten. Voor een werfleider ligt de nadruk op planning en opvolging.

Op die manier behoud je de controle over wie welke gegevens te zien krijgt, zonder in te boeten op personalisatie voor de gebruiker.

Best practice: minder is meer

Hoewel je veel informatie kan tonen, raden we aan om te focussen op de essentie. Een goed dashboard geeft in één oogopslag een overzicht van:

  1. Wat dringend is (bv. openstaande taken of niet-betaalde facturen)

  2. Wat jij vandaag moet doen (je planning)

  3. Wat je niet mag vergeten (bv. machines met aankomend onderhoud)

Wil je een diepere analyse? Dan kan je terecht in de onderliggende module. Het dashboard is er om te sturen, niet om alles te tonen.

We raden aan om niet op voorhand tientallen widgets te gaan bedenken. Laat de behoefte aan widgets groeien vanuit de praktijk. Luister naar je medewerkers: waar lopen ze tegenaan? Wat vragen ze vaak, waar verliezen ze tijd, wat wordt vaak vergeten? Zelfs als iemand niet letterlijk om een dashboardwidget vraagt, kan je je afvragen: zou dit probleem opgelost of voorkomen kunnen worden met een slimme widget?

Zo creëer je geen dashboard vol toeters en bellen 'omdat het kan', maar een écht functioneel instrument dat je team dagelijks vooruithelpt.

Klaar voor de volgende stap?

Een goed dashboard is persoonlijk, gestructureerd en afgestemd op de noden van je team. Begin bij wat écht telt: de info die je dagelijks nodig hebt, de processen die efficiënter kunnen, en de uitdagingen die medewerkers ervaren. Bouw je dashboard op vanuit de werkvloer, en hou het overzichtelijk en bruikbaar.

Met een doordachte combinatie van widgets, gebruikersgroepen én tabbladen maak je van elk dashboard een krachtige werktool.

Benieuwd hoe jouw organisatie dit concreet kan toepassen? Boek een demo met ons team en ontdek hoe onze dashboards jouw werking naar een hoger niveau tillen.

Steven Lemmens
22 april 2025

Meer nieuwsberichten

Het laatste nieuws, lees het als eerste.