Digitalisering in de bouwsector – van Excel naar ERP

Gepubliceerd op 12 mei 2025



Veel bedrijven in de bouwsector werken nog steeds met Excel en op papier. Maar deze werkwijze is inefficiënt en brengt veel risico's met zich mee. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 85% van de bouwbedrijven gelooft dat digitalisering kan helpen om fouten te verminderen. Een overstap van Excel naar een ERP-systeem is dan ook cruciaal om de efficiëntie te verhogen, de nauwkeurigheid van gegevens te verbeteren en de verdere groei van je bouwbedrijf te ondersteunen.

In deze blog bekijken we waarom die overstap zo belangrijk is en hoe veelvoorkomende problemen in de bouwsector opgelost kunnen worden met IAMD.ERP.

Excel en papieren processen: verborgen valkuilen

Veel bouwbedrijven bevinden zich nog in de eerste fase van digitalisering: Excel. Dit leidt onvermijdelijk tot fouten en tijdverlies. Excel-sheets mogen dan handig lijken, maar ze zijn vooral erg foutgevoelig. Meerdere versies van hetzelfde bestand, een kleine typfout of verschoven kolom heeft grote gevolgen. Dit komt helaas vaker voor dan je denkt. Het kost ook veel tijd om informatie manueel op te zoeken. Deze verborgen valkuil remt je projecten af en knaagt aan je winstmarge.

Van eilandjes naar één centraal systeem: waarom overstappen op ERP?

De oplossing voor bovenstaande problemen ligt in centralisatie. Met IAMD.ERP breng je alle gegevens en processen samen op één platform. In plaats van meerdere “eilandjes” van informatie (één Excel hier, een notitieblok daar), werk je met één geïntegreerde databank die voor iedereen in het bedrijf toegankelijk is. Gegevens hoeven nog maar één keer ingevoerd te worden, in plaats van ze telkens opnieuw te kopiëren tussen verschillende lijstjes. Dit voorkomt dubbele input en verkleint de kans op invoerfouten drastisch. Het principe is simpel, maar effectief: één actuele bron van informatie.

Een ERP-systeem dient als ruggengraat van je bedrijfsvoering: iedereen – van calculatie en planning tot werfopvolging en facturatie – werkt met dezelfde data. Dit leidt tot meer efficiëntie en betere samenwerking. Verandert er iets in de planning? Dan is dit meteen zichtbaar voor alle stakeholders. Je bent verlost van versplinterde Excel-lijstjes en telefoonrondjes om iedereen op de hoogte te houden – IAMD zorgt voor een geïntegreerde flow.



Automatische calculaties voor nauwkeurige offertes

Na alle data centraliseren maakt IAMD het verschil met z'n uitgebreide calculatiemogelijkheden, specifiek ontworpen voor de bouwsector. Op basis van jouw parameters – denk aan oppervlaktes, afmetingen – berekent de software automatisch hoeveel werkuren en materialen er nodig zijn voor de klus. Zo maak je in een handomdraai een gedetailleerde kostencalculatie zonder dat je zelf complexe Excel-formules hoeft op te stellen. Daarna genereert u probleemloos een professionele offerte.

Dankzij dergelijke automatisering ben je verzekerd van een correcte inschatting van het werk, de kost en de doorlooptijd. Waar in Excel een formulefout of vergeten cel tot een verkeerde prijsopgave kan leiden, rekent het ERP-systeem alles consistent door. Je kunt bovendien eenvoudig verschillende scenario’s doorrekenen door parameters aan te passen – bijvoorbeeld wat er gebeurt met de kostprijs als de oppervlakte toeneemt, of als duurdere materialen worden gekozen. De calculatiemodule neemt dit mee en past uren- en materiaalbehoeften automatisch aan. Dit geeft bouwprofessionals een krachtig hulpmiddel om realistische offertes te maken die de werkelijkheid nauw benaderen.

Offertes die kloppen en projecten strak op schema

Dankzij de nauwkeurige calculaties sluiten uw offertes beter aan op de realiteit. Omdat alle benodigde uren en materialen zijn doorgerekend, kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan: minder kans hebt op budgetoverschrijdingen of extra werk dat niet begroot was. Klanten merken dit ook: een offerte die klopt schept vertrouwen. Je kunt duidelijk onderbouwen hoe de prijs en timing tot stand zijn gekomen, wat de kans vergroot dat de klant “ja” zegt én dat het project binnen de vooropgestelde parameters blijft.

Daarnaast draagt dit ook bij aan een strakkere projectplanning. Omdat alle projectgegevens – van personeel tot materiaal – centraal beschikbaar zijn, kan je een haalbare planning opstellen en deze beter opvolgen. Zo weet je precies wie wanneer beschikbaar is en wat wanneer geleverd moet worden. Het systeem houdt bijvoorbeeld rekening met levertijden van materialen en de capaciteit van je teams, zodat je de puzzel van een bouwproject efficiënt kunt leggen. Personeel en materieel worden hierdoor optimaler ingezet. Je ziet knelpunten, zoals overlappingen bij de inzet van een kraan of afwezigheden van medewerkers, van tevoren aankomen en kunt tijdig bijsturen. Het gevolg is een vlottere uitvoering, minder stilstand en minder last-minute geregel. Uiteindelijk vertaalt dit zich in tijdswinst en een hoger rendement per project. Met geïntegreerde tools voor bijvoorbeeld urenregistratie en voorraadbeheer zorg je dat alle radartjes in het bouwproces op elkaar afgestemd zijn. Jouw projecten verlopen voorspelbaarder en efficiënter, wat zowel jouw team als de opdrachtgever ten goede komt.

Durf je werkmethodes in vraag te stellen – klaar voor de volgende stap?

De bouwsector verandert en wie blijft vasthouden aan oude gewoontes, riskeert achterop te raken. Digitaliseren is geen luxe meer, maar een noodzaak om competitief te blijven. Volgens de trend- en impactanalyse van de Belgische bouwsector is er al een ware digitaliseringsgolf bezig in de bouwsector en volgens een onderzoek van Bouwen aan Vlaanderen merkt 91 procent van de gedigitaliseerde bedrijven in de maanden daarna significante verbeteringen.

Vraag jezelf dus af: hoeveel kost het mijn bedrijf om vast te houden aan Excel en papier? Welk potentieel blijft onbenut? De voordelen van een overstap naar ERP zijn duidelijk: minder fouten, hogere efficiëntie, betere grip op projecten en een solide basis voor groei.

Je hoeft geen gigantisch bedrijf te zijn om de vruchten te plukken van een geïntegreerd systeem. Durf dus je huidige werkmethodes in vraag te stellen.

Is jouw bouwbedrijf klaar voor die volgende stap? Aarzel niet om vrijblijvend advies in te winnen of om contact op te nemen voor een demo. Een gesprek kan verhelderen hoe IAMD jouw specifieke uitdagingen kan oplossen. Door nu te digitaliseren, leg je een sterk fundament voor de groei en efficiëntie van morgen. Zeg vaarwel aan de beperkingen van Excel. Jouw team en je klanten zullen het verschil merken.

Steven Lemmens
12 mei 2025

Meer nieuwsberichten

Het laatste nieuws, lees het als eerste.